Tomi Kontion kanssa eräretkelle kansallispuistoihin


Tomi Kontion Kansallispuistojen kutsu on runollisen kaunis ja pysäyttävä opas Suomen kansallispuistoihin. Kontio ottaa lukijan lämpimästi mukaan kiireettömille eräretkille lastensa kanssa. Kokemus on upea. 


Tekstiotteet ja kuvat ovat poimintoja Tomi Kontion kirjasta Kansallispuistojen kutsu (Avain, 2020)

© Tomi Kontio ja Avain
kuvat © Tomi Kontio

Multiharjun aarnimetsä, Seitsemisen kansallispuisto. Kuva: Tomi Kontio

"Tämä mahtava mahdollisuus kuljeskella kansallispuistoissa synnyttää meissä toivottavasti myös halun pitää huolta luonnostamme, että kohtelisimme sitä rakkaudella ja arvokkuudella. Luonto on myös meissä. Ja meitä."

 


 


Pyhä-Häkin kansallispuisto. Kuva: Tomi Kontio

 

"Kansallispuistoissa ei aina koe seikkailuja. Karhujen kanssa ei painiskella. Mutta yhteyden niissä löytää. Yhteyden retkikumppaniin, poikaan, tyttäreen. Ja ennen kaikkea: yhteyden luontoon, itseen."


 


 


Bakunkärrs träsket. Kuva: Tomi Kontio

 

"Katsoimme ylvästä lintua, kun se liukui mustassa vedessä, johon vastarannan koivunrangat piirsivät valkeita juovia. Telkkä nousi lentoon ja räpisteli ylitsemme. Turvematto tuoksui ja pulputti. Kuuntelimme korpea, sen hiljaista ja salaperäistä kuiskintaa."



 


Mäkärävaara, Koli. Kuva: Tomi Kontio


"Helposti tulee ajatelleeksi, että suuret ja ylevät kokemukset syntyvät suurissa ja ylevissä maisemissa. Koli on kaikkea tätä. Se on suurta ja ylevää. Se on kaunista ja ihmeellistä. Koli on eittämättä yksi Suomen ja ehkä koko maailman kauneimmista paikoista. Ja voin sanoa tämän epäröimättä, vaikka olen käynyt niin Himalajalla, Alpeilla kuin Skotlannin ylämaillakin."



 


Hiidenportin kansallispuisto. Kuva: Tomi Kontio

 

"Poikakin hiljenee näkymän äärellä. Lopulta hän pukee hiljaisen pohdiskelunsa sanoiksi: 

– Kuinkakohan monta tonnia TNT:tä tarvittaisiin, että kallion saisi räjäytettyä tällaisiksi pirstaleiksi?"





 


 Pallas-Yllästunturin kansallispuisto. Kuva: Tomi Kontio


"Kun vuosi vaihtui, seisoimme Jerisjärven jäällä ja katsoimme tähtitaivasta. Tähtiä oli ruuhkaksi asti. Niiden ikivanha valo oli terävää ja jäätävän kylmää. Orionin vyön poikki lensi hiljainen tähti. Sen lento läpi tähtien pistelemän tyhjyyden oli lyhyt, sen loisto himmeä."


Tekstiotteet ja kuvat ovat poimintoja Tomi Kontion kirjasta Kansallispuistojen kutsu (Avain, 2020)

© Tomi Kontio ja Avain
kuvat © Tomi Kontio