Kylläpä kuulostaa houkuttelevalta! Ihana Kypros ja sen pitkät hiekkarannat, upeat vuoristopolut, helteinen auringonpaahde. Kaikki tuo houkuttelee täällä sateisessa Helsingissä etätyöskentelevää kustantamon ihmistä.
Vapaana kustannustoimittajana työskentelevä Kirsikka Myllyrinne on muuttanut perheineen Kyprokselle ja nauttii uuden kotimaansa arjesta. Happamat sitruunat -kirja avaa lukijalle Kirsikan elämää uudessa ympäristössä. Välimatka kotimaahan myös kirkastaa suomalaisuutta ja sen erityisyyttä, erilaisuutta ja vahvuuksia. Kai se niin on, että on mentävä kauas nähdäkseen lähelle?Välimeren elämänasenne on kuten Välimeren savolainen sen sanoisi:
“Hyvää kannattaa odottaa, sanoo suomalainen.
Kreikkalainen toteaa saman asian letkeämmin,
eli suoraan käännettynä kutakuinkin että hyvät asiat saapuvat painollaan.
Tällä asenteella tarkoitetaan, että älähän sinä ihminen siellä hötkyile,
kyllä asiat järjestyvät, kun on niiden aika.”
Veneretkellä saaren itäpuolella, lähellä Protarasia voi nähdä hienoja kalliomuodostelmia.
Kysytään: Miten päädyit Kyprokselle?
Kysytään: Miten sopeuduit uuteen ympäristöön?
Kirsikka: Alkushokin jälkeen itse sopeutumisvaihe uuteen elämään Kyproksella kesti yllättävän kauan. Vastustin uutta kieltä, juurtumista uuteen paikkaan. En ollut ymmärtänyt aiemmin, miten sidoksissa ja kiintynyt olen ollut tiettyihin paikkoihin Helsingissä: keskuspuiston polkuihin, Meilahden kallioihin, Töölönlahteen, toriin, ratikoihin, vapaaseen liikkumiseen. Kun nämä, koko elämisen tapa ja tutut rutiinit otettiin pois yhtä aikaa, vei useamman vuoden löytää mielenrauha.
Kysytään: Mikä auttaa jaksamaan?
Kysytään: Oletko oppinut uusia taitoja?
Kirsikka: Olen opetellut kreikan alkeet, ja yritän jatkaa niitä opintoja myös tänä syksynä jossain muodossa. Olen myös etsinyt itselle sopivia uusia työtapoja koronakevään aikana ja miettinyt muutenkin yrittäjyyttä uudelta kantilta. Kirjoituskurssi antoi uusia eväitä ja toivon mukaan poikii jatkoprojekteja.
jossa voi nauttia Potamos-tavernan mezeä ja viilennelllä varjossa.
Kirsikka: Ruisleipää, hienoa kirjastolaitosta, mustikoita ja lakritsia. Tässä järjestyksessä.
ja neulaspolut ilahduttavat erityisesti koti-ikävän iskiessä.
Maalissa nautin keräsin helteen verottamia voimia ja söin paikallista jälkiruokaa,
mahalepi-hyytelöä ruusuvedellä.