Nam! Testissä Lasten vegekeittokirja


Tittamari Marttisen Lasten vegekeittokirja kannustaa lapsia ja koko perhettä kokkaamaan yhdessä herkullisia kasvisruokia. Avaimen TET-harjoittelija, 9.-luokkalainen Aino haastatteli Tittamaria keittokirjastaan.




Kirjan voi tilata itselle tai lahjaksi vaikka Avaimen verkkokaupasta!

"Kirjan reseptit ovat täysin vegaanisia, mutta jos haluaa, 
niihin voi yhdistää muitakin aineksia ja lisukkeita."

 

Aino: Mikä inspiroi tekemään keittokirjan?

Tittamari: Olen harrastanut kasvisruokien kokkaamista pitkään, ja ajattelin että olisi mukava koota kirjan kansien väliin helppoja ja mukavia reseptejä, joiden avulla lapset voivat innostua kokkaamisesta ja löytää vaikka uusia lempiruokia. Kokkaaminen on luovaa tekemistä, siinä voi jatkuvasti kokeilla uusia juttuja ja luoda uusia makumaailmoja. Kirjan reseptit ovat täysin vegaanisia, mutta jos haluaa, niihin voi yhdistää muitakin aineksia ja lisukkeita.


Aino: Oliko keittokirjan kirjoittaminen helpompaa kuin muiden kirjojen kirjoittaminen?

Tittamari: Se oli sillä lailla erilaista, että jouduin itsekin kesken työpäivän kokkaamaan ja tarkistelemaan reseptien toimivuutta. Koetin pitää mielessä, että reseptit olisivat helppoja ja hauskoja, että kokkaaja saisi onnistumisen kokemuksia ja ruoanlaitto tuottaisi iloa sekä nuoremmille että vähän vanhemmille kokeille. Toivon myös, että kirja innostaisi kokeilemaan reippaasti erilaisia kasviksia, mausteita ja hedelmiä.

Toivottavasti kirjan reseptit inspiroivat lapsia ja aikuisia kokkaamaan yhdessä sekä keksimään itse omia reseptejä.









Aino: Onko Sinulla lempireseptiä? Jos on, mikä?

Tittamari: Lempireseptejäni on vegepizza, koska siihen voi laittaa täytteeksi melkein mitä tahansa, mistä itse tykkää, ja helposti luoda ihan uusia makuyhdistelmiä. Pidän myös vegemakaronilaatikosta ja salaateista, joissa on marjoja ja hedelmiä.


Aino: Oletko itse kasvissyöjä tai vegaani?

Olen ollut yli 32 vuotta kasvissyöjä ja osan ajasta vegaani. Aiemmin olin tiukemmin vegaani, nykyisin olen kyllä aika vapaamielinen ruoan suhteen, kunhan se vain on kasvisruokaa. Jos olen kyläilemässä, syön kaikkea mitä tarjotaan – paitsi lihaa en uskalla enää noin monen vuoden jälkeen syödä lainkaan. Alun perin ryhdyin syömään vegeruokaa siksi, että siitä tulee niin hyvä olo. Plussaa on myös se, että se on ilmastoystävällistä ruokailua.

 






Aino: Oliko ruokaohjeiden keksiminen työlästä?

Tittamari: Päinvastoin, resepteissä on runsaudenpulaa. Kaikkialla tulee vastaan uusia kivoja reseptejä ja mielelläni kokeilen kaikenlaista uutta myös näppituntumalla. Kyläreissulla kyselen aina, miten ruoat on valmistettu. Joskus harmittaa, kun ei tule laitettuja kaikkia reseptejä muistiin, koska sävellän niin paljon omasta päästäni.

Nykyisin on mukava keksiä uusia ruokalajeja, koska kauppojen hyllyille ilmestyy jatkuvasti uusia vegaanisia tuotteita, joita täytyy päästä kokeilemaan. Esim. erilaisten maitojen ja lihan, makkaran, juustojen ja leikkeleiden vegeversioita on vaikka millä mitalla!






Aino: Millaista oli tehdä yhteistyötä kuvittaja Emmi Kyytsösen kanssa?


Tittamari: Hauskaa! Kuvittajalla oli tosi kekseliäitä ja mainioita ideoita resepteihin, esimerkiksi tosi hauska on kuva, jossa lapset kantavat isoa makaronilaatikkoa. Kirjassa onkin mukavaa se, että reseptien parissa voi fiilistellä ja tunnelmoida, vaikkei sillä hetkellä haluaisikaan laittaa ruokaa. Kasvisten, hedelmien ja marjojen maailma on tosi leikkisä ja värikäs. Toivottavasti kuvitus innostaa miettimään, miten kauniita monet ruoat ja niiden raaka-aineet ovat. Hyvästä ateriasta on iloa myös silmille!




 



Aino: Aiotko jatkossa tehdä lisää keittokirjoja?

Tittamari: Olisi kyllä kiva tehdä muitakin keittokirjoja jollain tietyllä teemalla. Joten ehkäpä!



 



Aino: Kauanko kirjan kirjoittaminen kesti?

Tittamari: Reseptejä olen kokeillut ja testannut vuosikausia, mutta varsinaisesti sain reseptit kirjoitettua muistiin ja kokoelmaksi kirjaa varten muutamassa viikossa. Vaikeinta oli valita, mitä ottaa mukaan, kun kaikki ei mahdu yhteen kirjaan!


Aino: Minkä ikäinen osaisi kokata yksin mielestäsi?

Kokkailu on hyvä aloittaa aikuisen tai vanhemman sisaruksen kanssa, mutta kun keittiössä tarpeeksi harjoittelee, alkaa ruoanlaitto tuntua helpommalta. En osaa sanoa ihan tarkkaa ikää, mutta ainakin koululaisena voi alkaa kokata omin päin, kunhan muistaa olla varovainen. Kaikenikäisten on hyvä olla tarkkana veitsien ja kuumien kattiloiden ja vuokien kanssa.