Joulukalenterin 11. luukku

   ✨ Avaimen joulukalenteri 2020! 

Tänään pääsemme tutustumaan miten jouluun on valmistauduttu ja miten sitä on vietetty menneinä aikoina. Kyseessä on tietenkin Karoliina Suoniemen kirja Tehdaskaupungin lapset.

Kodin siivottiin perusteellisesti ennen joulua ja sisään tuotiin pieni joulukuusi. Tavallista oli, että tilanpuutteen vuoksi kuusi nostettiin kattoon! Sieltä se näkyi kauniisti myös ulos. --- 

Joulupöydässä syötiin lihasoppiaa, livekalaa, puolukkasurvosta, säilöttyä kurkkua sekä perunalooraa ja räätikkälootaa, eli meillekin tuttuja peruna- ja lanttulaatikkoja. Kinkkua ei yleensä ollut, mutta jos perhe oli niin onnekas, että heillä oli sika, saattoivat he teurastaa sen ja tehdä vaikkapa verimakkaraa. Kaikki saivat jouluna myös leivän päälle voita, mikä ei ollut arkena ihan tavallista, sillä voi oli kallista. Jälkiruuaksi oli pannukakkua sekä riisi- tai ohrapuuroa rusinakeiton kanssa. Aikuiset joivat kahvia. 

Lahjojakin lapset saivat, mutta ne olivat vaatimattomia, ehkäpä villasukat ja puisen hevosen tai räsynuken. Joulupäivänä käytiin aamukuudelta tehtaan kirkossa ja sen jälkeen päivää vietettiin rauhakseen. Vasta seuraavana päivänä eli tapaninpäivänä oli sopivaa lähteä kyläilemään sukulaisten ja ystävien luokse. 

Karoliina Suoniemi: Tehdaskaupungin lapset