Julkkareissa: Ilona Pellin elämäkerta esittelee rohkean muotitaiteilijan

Pieni ja tunnelmallinen ravintola Maxill Helsingin Ullanlinnassa täytyy tyylikkäistä kaupunkilaisista ja iloisesta puheensorinasta, kun kokoonnumme juhlistamaan Pirkko Vekkelin kirjoittamaa elämäkertaa muotitaiteilija Ilona Pellistä. Taiteilija vastaanottaa saapuvat vieraat tyylilleen uskollisena mustaan graafiseen asuun ja hopeisiin koruihin pukeutuneena, leveästi ja vapautuneesti hymyillen. Tarjoilija kaataa laseihin kuohuvaa ja kirjan juhla saa alkaa: cin cin!




Ilona Pelli
-taiteilijaelämäkerta on kirja naisesta, muotitaitelijasta, presidentin pukijasta ja rohkeasta suunnannäyttäjästä. Pellin muistot vuosien ajalta sekä kiittävät että kritisoivat suomalaista muotimaailmaa.


  “Tämä kirja esittelee rohkean naisen, jonka elämästä ei ole puuttunut
käänteitä ja joka ei ole kätkenyt vakan alle näkemyksiään siitä,
missä tällä vuosituhannella menee maa,
joka vain puoli vuosisataa aiemmin kirjoitti nimensä muotoilun maailmankartalle,
Finnish Designin kultamaa”,
kuvailee Vekkeli teosta kirjan esipuheessa.




Kirja seuraa nimihenkilönsä elämänpolkua lapsuudesta keravalaisen sirkusperhe Sariolan jälkeläisenä oman kiitetyn ja palkitun brändin perustamiseen. Ohessa kulkevat taiteilija-avioliitto, lapset, ystävät, matkat ja juhlat. Ilot ja surut. Arvostetun vaatesuunnittelijan kädenjäljen tuntevat muodista kiinnostuneet niin Suomessa kuin maailmalla. Laatuun ja pelkistettyyn yksinkertaisuuteen perustuvaa vaateajattelua on luonnehdittu karismaattisen ajattomaksi. Pelli muistetaan erityisesti presidentti
Tarja Halosen virkaanastujaispuvun ja veistoksellisten linnanjuhlapukujen suunnittelijana.


Toimittaja ja tietokirjailija Pirkko Vekkeli on julkaissut aiemmin useita henkilökuvia ja elämäkertoja. Teosten joukossa ovat viimeisimpinä teokset: Matti Seppänen, Elämäntyönä muotitaide (2019 Avain) ja yhdessä Ismo Loivamaan kanssa kirjoitettu Kun aika on: Seija Simola (2019 Avain).