Hanna Pelttari: Itsensätyöllistäjän siirrettävät taidot

Oletko itsensätyöllistäjä? Oletko miettinyt, mitä siirrettäviä taitoja sinulla on? Ohessa on muutamia siirrettäviä taitoja, joita itsensätyöllistäjälle voi karttua.


Sanna Linterin ja Hanna Pelttarin Itsensätyöllistäjän opas -kirja on kirjoitettu freelancerin ja yrittäjän avuksi arjen työhön. Se sisältää tärkeimmät tiedot ja vinkit yritystoiminnan aloittamisesta itsensäjohtamiseen ja jaksamiseen sekä toiminnan kehittämiseen.


Oman työn organisointi ja aikataulutus

Itsensätyöllistäjä organisoi ja aikatauluttaa yleensä omat työnsä. Paras merkki hyvistä organisointitaidoista on se, että itsensätyöllistäjä hoitaa työnsä aikataulussa ja hyvin. Tätä taitoa tarvitaan alalla kuin alalla.


Paineensietokyky

Itsensätyöllistäjän kalenteri täyttyy harvoin tasaisesti, vaan välillä on tulipalokiire ja välillä taas turhankin hiljaista. Vastuuta ei voi myöskään jakaa muiden kanssa. Yleensä kokenut itsensätyöllistäjä ei pienistä hätkähdä, sillä hän on tottunut stressaaviin tilanteisiin.


Ymmärrys talousasioista

Vaikka itsensätyöllistäjä kokisi alussa olevansa tumpelo talousasioissa, yleensä hänelle kehittyy väkisinkin jonkinlaista perustason talousosaamista esimerkiksi verotuksesta, tuottavuudesta ja kulurakenteista.


Neuvottelutaidot

Itsensätyöllistäjä neuvottelee usein erikseen jokaisesta uudesta työstä, ja vakiasiakkaidenkin kanssa sopimuksia tarkistetaan aika ajoin. Vaikka alussa ottaisikin useamman kerran takkiinsa, nahka paksuuntuu pikkuhiljaa ja oppii pitämään puolensa.


Verkostoitumistaidot

Verkostoituminen on itsensätyöllistäjälle elintärkeää paitsi töiden hankinnan myös ammatillisen kehittymisen ja oman jaksamisen kannalta. Pitkään itsensätyöllistäjänä toiminut on mitä luultavammin harjaantunut verkostoituja.


Uuden oppimisen taito ja muutosmyönteisyys

Itsensätyöllistäjän täytyy olla valmis kokeilemaan monenlaista ja pystyä ketterästi muuttamaan suuntaa, sillä työtilanne voi vaihtua nopeastikin. Moni itsensätyöllistäjä kerääkin toimeentulonsa erilaisista työtehtävistä ja hankkii samalla monipuolista osaamista. Itsensätyöllistäjä ei luultavasti myöskään säikähdä uuden opettelua, koska joutuu tämän tästä uusiin tilanteisiin.

 
.  
Mitä muita taitoja itsensätyöllistäminen voi kehittää?
Kuulemme mielellämme kokemuksistasi. 

Ota yhteyttä osoitteessa www.itsensatyollistajanopas.fi.


Hanna Pelttari