Nähdään Helsingin Kirjamessuilla 26.–29.10.2023

Helsingin Kirjamessut 26.-29.10.2023


Olemme mukana Helsingin Kirjamessuilla! Tule tutustumaan uutuuskirjoihin ja tekemään herkullisia löytöjä osastolle 6e58

Kirjasimme kirjamessujen huikeat tarjoushinnat myös verkkokaupaamme! Tutustu tarjouksiin (linkki)  
Messuhinnat ovat voimassa 23.10.–5.11.2023.  

Pst: Messuosastolla voit tehdä huippulöytöjä, joita et verkkokaupasta löydä. 
Tervetuloa poimimaan parhaat!


Seuraa Avaimen ohjelmaa kirjamessuilla:


TORSTAI  26.10.2023

10.30–11.00 Kumpula
Tiina Kristoffersson, Vesa-Matti Toivonen
LISTAMESTARI-SARJA


Helsingin Etu-Töölöön sijoittuvan alakouluikäisten Listamestari-kirjat ovat täynnä lämmintä huumoria ja kommelluksia, ja nykylasten elämää. Teatterileiri Villa Rötiskössä käynnistyy eripuraisissa merkeissä ja homma menee lopullisesti umpisolmuun, kun aurinkopaneelit kärähtävät ja aiheuttavat Villa Rötisköön savuvahingon. Leiri täytyy keskeyttää. Kesä on pilalla! Vai onko?

12.00–12.30 Vallisaari
Terhi Kunnas
RAKKAANI EI TUOTA PUHETTANelikymppinen mies, neljän lapsen isä, sai massiivisen aivoinfarktin, jonka seurauksena hän menetti puhekykynsä, ja oikea puoli hänen kehostaan halvaantui. Terhi Kunnakselle jäi hoidettavaksi vammautuneen miehen lisäksi 15-, 13-, 6- ja 4-vuotiaat lapset, koira ja vanha omakotitalo. Millaista on elää sairastuneen rinnalla? Kuinka lähellä on, että vakava sairastuminen vie mukanaan koko perheen?


13.00 Selkokeskuksen osasto 6n18
Riikka Tuohimetsä ja Nadja Sumanen
SADE ON KAIKILLE SAMASade on kaikille sama sisältää helppoja novelleja nuorille.
Tarinoissa on erilaisia nuoria ja perheitä. Aikuiseksi
kasvaminen on joskus ihanaa, ja joskus kamalaa.


14.00–14.30 Vallisaari
Krista Launonen
KESKEN KAIKEN – EIHÄN MINUN VIELÄ PITÄNYT KUOLLAKahden parantumatonta syöpää sairastavan ystävän pohdinnoista syntynyt raa’an rehellinen keskusteluteos elämästä, sairastamisesta ja kuolemasta, joka ei yhtäkkiä ole kaukainen asia tai pelottava aihe. Jokainen meistä voi huomenna olla potilas, joka pukee ylleen sairaalan pyjaman. Syöpä on elämän heittämä paha, joka pakottaa luopumaan paljosta, mutta jonka kanssa on pakko elää järjissään. Ennen kaikkea Kesken kaiken on kirja rakkaudesta elettyyn elämään ja pakollisesta antautumisesta kuolemalle.


15.00 Avaimen osasto 6e58
Hanna Männikkölahti ja Silja Vuorikuru
KESKUSTELUA SELKOKIRJOISTA


15.30–16.00 Kallio
Satu Leisko
IHMISENHALTIJA


Tuuli asuu pienessä Kuustenkylässä isänsä kanssa. Elämää varjostaa pelko, sillä metsästä on löydetty ruumis. Kuolemasta epäillään lähistöllä liikkuvaa susilaumaa. Kun kylään muuttaa uusi tyttö Maria, saa Tuuli hänestä ystävän. Myös Tuulin ihastus Ossi alkaa odottamatta vastata hänen tunteisiinsa. Pian selviää, että ihmisten kanssa rinnakkain elää olentoja. Mikä on todellinen vaara ja miten se pysäytetään?


16.00–16.30 Näytöskeittiö
Anna Pölkki
KAKKUJA SALAISESTA PUUTARHASTA


Mikä olisi ihanampaa kuin vetäytyä sohvan syliin tai koivujen katveeseen kirjan, kakkupalan ja teekupin kanssa? Vihervaaran Annan sukulaissieluksi tunnustautuva Anna Pölkki esittelee rakastettuja klassikkokirjoja ja taikoo kakkuja niiden innoittamana. Reseptejä ja lukuvinkkejä sisältävän leivonta- ja tietokirjan herkulliset kuvat vievät kakku- ja lukuhetkiin metsän siimekseen ja puutarhaan.


PERJANTAI 27.10.2023

14.00–14.30 Avaimen osasto 6e58
Elina Loisa tavattavissa
HAPSI HAAMULAPSISamua pelottaa öisen kodin pimeys ja se, mitä kaikkea pimeässä voi olla. Hän on tehnyt oveensa kieltokyltin kummituksille, että ne eivät tulisi hänen huoneeseensa. Eräänä yönä Samu löytää eteisestä eksyneen kummituksen, joka tarvitsee hänen apuaan. Ystävystyessään Hapsi Haamulapsen kanssa
Samulle selviää, millaisia kummitukset oikeastaan ovat, ja hänen yllätyksekseen ne ovatkin aivan erilaisia kuin Samu oli luullut. Sen jälkeen yön pimeys ei tunnu enää samalta kuin ennen. Hapsi Haamulapsi kertoo pimeän pelosta ja siitä, miten asiat näyttävät erilaisilta, kun niitä katsoo uudesta näkökulmasta.17.30–18.00 Töölönlahti
Mukana Meritta Koivisto 
Storytelin dekkaristit lavalla: SUKULAINENJännitys ja dekkarit muodostavat Storytelin suosituimman genren ja kuuntelijat ovat hulluina sarjoihin. Rakastetut Storytel Original -dekkaristit kertovat hahmoistaan ja kirjojen taustoista. Sanni Koskelan haastattelussa Kaisa Paasto, Anssi Leino, Päivi Alasalmi ja Meritta Koivisto.

lauantai 28.10.2023


10.30–11.00 Lonna
Riikka Palander
ELEFANTTIEN AIKA

Antropologiaa opiskeleva Kirsi asettuu tansanialaiseen vuoristokylään kerätäkseen aineistoa luguru-heimon tyttöjen initiaatiorituaalia käsittelevään graduunsa. Kirsi päätyy seuraamaan initiaatioikään tulleen tytön perheen elämää. Lugurutyttö Hiari ja hänen äitinsä pohdinnat linkittyvät myös Kirsin elämään – heistä kukin käy läpi siirtymää uuden ja vanhan maailman välissä.
 

16.30–17.00 Vallisaari
Tomi Kontio
ERÄMAILLA – TARINOITA JA TUNNELMIA POHJOISEN LAPIN KIVELIÖILTÄKirjailija Tomi Kontio vaeltaa poikansa kanssa pohjoisen Lapin erämailla. Kokemattomista kulkijoista on kehkeytynyt luonnossa tottuneesti liikkuva parivaljakko. Siinä missä poika on kasvanut lapsesta sitkeäksi nuoreksi mieheksi, isä huomaa merkkejä vanhenemisestaan. Retket erämaissa palauttavat isän mieleen muistoja, kipeitäkin, mutta nykyisyys pojan kanssa on täynnä lämmintä huumoria, hiljaa elettyjä yhdessäolon hetkiä ja henkeäsalpaavia luontoelämyksiä.


16.30-17.00 Töölönlahti
Mukana Anna Pölkki
KIRJAGRAMIN MERKITYS KIRJAILIJOILLE: VALTAA, TUKEA JA YHTEISÖLLISYYTTÄ

sunnuntai 29.10.2023


10.30–11.00 Esplanadi
Jenny Kangasvuo, Tittamari Marttinen
HIUKSET TAKUSSA JA AVOIMESTI SINUNPolyamoria ja avoimet suhteet ovat pinnalla julkisessa keskustelussa, mutta miltä monisuhteinen elämä näyttää ja tuntuu käytännössä? Jenny Kangasvuon romaani Hiukset takussa kuvaa monisuhteisuuden  iloja ja karikkoja aidosti ja samastuttavasti. Tittamari Marttisen romaani Avoimesti sinun pohtii, olemmeko kaikki koukussa rakkauteen ja rakastetuksi tulemiseen. Voiko avoin suhde toimia?


15.30–16.00 Senaatintori
Ville-Juhani Sutinen
Helsingin Sanomat: HAJONNEEN MAAILMAN KÄYTTÖOHJE JA VAIVAN ARVOISTA


Ville-Juhani Sutinen voitti Tieto-Finlandian 2022 esseekokoelmallaan Vaivan arvoista. Uutuuskirjassaan Hajonneen maailman käyttöohje Sutinen etsii tuoretta näkökulmaa elämään ekokatastrofin keskellä.

Miksi me luemme pitkiä ja vaikeita kirjoja? Onko se pelkkää kulttuurista snobbailua, vai antavatko kirjat jotain, mitä lyhyemmät ja helpommat teokset eivät voi tarjota? Vaivan arvoista tarkastelee kolmeatoista mutkikkaana pidettyä teosta. Esseet tutkivat, mikä yhdistää näitä teoksia toisiinsa ja tähän aikaan. Kenties poikkeukselliset kirjat auttavat meitä käsittelemään paremmin poikkeuksellisia aikoja

Ilmastonmuutos kiihtyy ja ekologinen romahdus lähestyy. Me tiedämme sen, mutta emme pysty muuttamaan toimintaamme riittävän nopeasti. Onko peli siis menetetty? Entä jos paras, mihin me pystymme, on sopeutuminen hitaaseen katastrofiin? Hajonneen maailman käyttöohje on kriittinen mutta toiveikas matka sienimetsään, hylättyyn huvipuistoon ja lapsettomuusklinikalle, sieltä metsäpalojen Kaliforniaan, kelluviin konttitaloihin ja lopulta mayaraunioiden kautta Islannin laavakentille etsimään keinoja, joilla elämä voi jatkua.

Haastattelija: Arla Kanerva


---------------------


Lastenkirjat, tietokirjat, kaunokirjat ja selkokirjat.


Helsingin kirjamessut 26.-29.10.203