Nähdään Tampereen Kirjafestareilla 2.– 3.12.2023

Avain on mukana Tampereen Kirjafestareilla la–su 2.–3.12.2023. Tervetuloa seuraamaan Avaimen ohjelmaa. Hauskoja messuja kaikille! 💕


lauantai 2.12.2023


11:00 Duetto 1, Satu Leisko : Ihmisenhaltija

Mikä on todellinen vaara ja miten se pysäytetään? Ihmisenhaltija on nykypäivään sijoittuva tummasävyinen young adult -romaani, jonka hahmoihin ja tarinaan ovat vaikuttaneet suomalaisen mytologian olennot. 

-----


12:00 Duetto 2, Henna Karppinen-Kummunmäki : Minä ja Marilyn

Minä ja Marilyn esittelee ensimmäisenä suomenkielisenä tietokirjana pin-up-kulttuurin maailmaa ennen ja tänään. Toisin kuin voisi luulla, pin-up-kuvat eivät ole vain miehiä varten otettuja pikkutuhmia kuvia. Erityisesti näyttelijättäret ovat hyödyntäneet pin-upin kuvastoa oman tähti-imagonsa luomisessa. Tässä ei ole kukaan muu onnistunut yhtä hyvin kuin blondien blondi ja seksin jumalatar Marilyn Monroe. Marilyn ei ollut vain miesten luoma tyhjä hahmo, vaan älykkään naisen harkittu strategia. Pin-upille voi siten hyvin kirjoittaa feministisen historian. Nykyään pin-up-kulttuuri liittyy vahvasti kehopositiivisuuteen, voimauttavaan valokuvaamiseen ja itsensä ilmaisuun. Ideologia on, että jokainen nainen on kaunis iästä ja vatsamakkaroista riippumatta.

-----


13:00 Sopraano, Rimma Erkko, Satu Lepistö ja Riikka Palander : Näkökulmia kirjallisiin representaatioihin

Millaisia ja miten fiktiiviset hahmot ovat suhteessa todellisuuteen? Mitä kulttuurinen omiminen tarkoittaa kaunokirjallisuudessa? Kirjailijat Rimma Erkko, Satu Lepistö ja Riikka Palander keskustelevat sukupuolesta, kansallisuudesta ja valtasuhteista kirjoittamisesta. 

-----


14:00 Riffi, Terhi Kunnas : Rakkaani ei tuota puhetta

Aviomies, neljän alaikäisen lapsen isä, sai 13 vuotta sitten massiivisen aivoinfarktin, jonka seurauksena hän menetti puhekykynsä ja oikea puoli hänen kehostaan halvaantui. Terhi Kunnakselle jäi hoidettavaksi vammautuneen miehen lisäksi 15-, 13-, 6- ja 4-vuotiaat lapset, koira ja vanha omakotitalo. Usein sairastumisesta kertovat kirjat on kirjoitettu sairastuneen näkökulmasta ja läheisten oirehtimisen kuvaus jää vähemmälle huomiolle. Mutta millaista on elää sairastuneen rinnalla? Kuinka lähellä on, että vakava sairastuminen vie mukanaan koko perheen? Kun Terhi Kunnaksen puoliso sairastui, entinen elämä meni lopullisesti rikki eikä paluuta entiseen ollut. 

-----


17:30 Maestro, Markku Soikkeli : Hitchcock: 30 klassikkoa

Alfred Hitchcockin (1899–1980) tuotanto yltää mykkäkauden jännitystarinoista hypnoottisen kauniisiin värifilmeihin. Niiden kerronnallinen kekseliäisyys, brittiläinen ironia ja tekninen etevyys todistavat, että viihdyttäviä elokuvia voi tehdä taiteellisesta kunnianhimosta tinkimättä. 

Hitchcock: 30 klassikkoa esittelee ohjaajauran ohella mestarin tärkeimmät teokset. Miksi Epäilyksen varjo on paras klassikoista? Miten ”väärän miehen” ja ”väärän naisen” tarinat eroavat toisistaan? Mitkä Hitchcockin mykkäfilmeistä ovat Psykon ja Vertigon vertaisia? Markku Soikkeli (FT) tamperelainen on romansseihin ja genrefilmeihin erikoistunut tietokirjailija. Häneltä on julkaistu mm. Rakkauselokuvien käsikirja (2018).


sunnuntai 3.12.2023


11:30 Riffi, Riikka Palander : Elefanttien aika

Antropologiaa opiskeleva suomalainen Kirsi asettuu tansanialaiseen vuoristokylään kerätäkseen aineistoa luguru-heimon tyttöjen initiaatiorituaalia käsittelevään graduunsa. Hän pääsee seuraamaan initiaatioikään tulleen tytön perheen elämää. Mikään tilanteessa ei kuitenkaan vastaa Kirsin odotuksia, ja toimettomat päivät vieraassa kulttuurissa saavat hänet kohtaamaan oman elämänsä kipukohtia.

Lugurutyttö Hiarin ja hänen äitinsä pohdinnat perinnettä koskevien kysymysten äärellä linkittyvät myös Kirsin elämäntilanteeseen – heistä kukin omalla tavallaan käy läpi siirtymää uuden ja vanhan maailman välissä. 

-----


13:30 Riffi, Anna Pölkki : Kakkuja salaisesta puutarhasta

Mikäpä olisi ihanampaa kuin vetäytyä sohvan syliin tai riippumaton kainaloon kirjan, kakkupalan ja teekupin kanssa? Reseptejä ja lukuvinkkejä sisältävän leivonta- ja tietokirjan herkulliset kuvat vievät kakku- ja lukuhetkiin metsän siimekseen ja puutarhaan. Miten Montgomeryn Anna-kirjat taipuvat kakuiksi? Millaisen kakun voisi kuvitella pikku naisten joulupöytään? Millaisina kakkuluomuksina Ylpeys ja ennakkoluulo sekä Kotiopettajattaren romaani voisivat herätä henkiin? 

-----


13:30 Puistolämpiö, Elina Loisa : Hapsi Haamulapsi

Samua pelottaa öisen kodin pimeys ja se, mitä kaikkea pimeässä voi olla. Hän on tehnyt oveensa kieltokyltin kummituksille, että ne eivät tulisi hänen huoneeseensa. Eräänä yönä Samu löytää eteisestä eksyneen kummituksen, joka tarvitsee hänen apuaan. Hapsi Haamulapsi kertoo pimeän pelosta ja siitä, miten asiat näyttävät erilaisilta, kun niitä katsoo uudesta näkökulmasta.

-----


14:30 Riffi, Leena Lukkari : Sitruunapuun varjosta Suomeen

Ruandan sisällissotaa pakeneva 15-vuotias Rita päätyy neljän vuoden vaiheikkaan pakolaisuuden jälkeen Suomeen. Alku ei ole helppo, sillä monet haluavat hyötyä nuoresta ja kauniista tulokkaasta. Vähitellen Rita oppii suomen kielen, kouluttautuu, löytää töitä ja perustaa perheen. Vuonna 2016 hänet valitaan vuoden pakolaisnaiseksi ja hän saa kutsun presidentinlinnaan. Ritan tarina kertoo sinnikkyydestä, rohkeudesta ja uskosta ihmisiin. Valtavien vastoinkäymisten jälkeen koittaa parempi aika. Rita kertoo kirjassa myös kokemastaan syrjinnästä ja tekee teräviä huomioita suomalaisista. 

-----


15:00 Sorsapuistosali / Ohjelmalava, Karoliina Suoniemi : Paperinarukengät

Miltä tuntui lähteä Ruotsiin sotalapsena tai nousta nuorena evakkojunan kyytiin? Millaista oli perheiden arki talkootöissä tai pommitusten keskellä? Mille maistuivat Jäte-Joonas-karamellit ja korvikekaakao? Entä miten mukavat olivat paperiset kengät tai lakanat? Tamperelaisen kirjalijan ja opettajan Karoliina Suoniemen koko perheen tietokirja kertoo lasten ja perheiden arjesta ja elämästä pula- ja sotavuosina. Sodat ovat surullinen ja käsittämätön asia. Sotia käydään koko ajan jossakin päin maailmaa. Suomessa sota kosketti lapsia ja nuoria, kokonaisia perheitä. Sota tuntui lapsista monenlaiselle: pelottavalle, surulliselle, jännittävälle ja joskus myös vähän kuin seikkailulle. Sota ja pula jättivät jälkensä kokonaiseen sukupolveen.

-----


15:00 Duetto 2, Tomi Kontio : Erämailla

Erämailla-teoksessa kirjailija Tomi Kontio vaeltaa poikansa kanssa pohjoisen Lapin kahdessatoista erämaassa. Kansallispuistojen kutsun kokemattomista kulkijoista on kehkeytynyt luonnossa tottuneesti liikkuva parivaljakko. Siinä missä poika on kasvanut lapsesta sitkeäksi nuoreksi mieheksi, isä huomaa merkkejä vanhenemisestaan, välillä se näkyy esiin pyrkivänä nostalgiana, välillä ruumiin haurastumisena. Retket erämaissa palauttavat isän mieleen vanhoja muistoja, kipeitäkin, mutta nykyisyys pojan kanssa on täynnä lämmintä huumoria, hiljaa elettyjä yhdessäolon hetkiä ja henkeäsalpaavia luontoelämyksiä.


------


Lastenkirjattietokirjatkaunokirjat ja selkokirjat.